Přeskočit navigaci

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové

Studijní a vědecká knihovna
v Hradci Králové
On-line katalog E-zdroje Digitální knihovna

Mokerský receptář

Autor: Miroslava Cvejnová
Vyšlo 6. 12. 2018 v čísle Ročník 28 (2018), Číslo 4, v sekci Doporučujeme do vašich fondů

V obci Mokré se 27. září konal letos již podruhé křest knihy. Její autorkou není nikdo jiný než naše kolegyně knihovnice, žena mnoha dovedností Dagmar Honsnejmanová. Téměř 150 stran v pevné vazbě s krásnými ilustracemi, to je Mokerský receptář aneb Jak jsme jedli kdysi a jak jíme dnes. Černobílé ilustrace jsou dílem žáků Dětské výtvarné školy Marty Pohnerové v Hradci Králové. Kniha obsahuje soubor asi 350 receptů na pokrmy oblíbené obyvateli Mokrého. Receptury jsou určené spíše pro pokročilejší kuchaře, protože počet porcí, surovin i samotný postup přípravy bývá pouze orientační. Přesto si ze škály nabízených receptů určitě vybere každý. Kdo by nechtěl ochutnat například v tomto regionu velmi oblíbenou polévku couračku. Základem je zelí, jehož pěstování mělo v Mokrém dlouholetou tradici. Některé pokrmy mají velmi tajuplné názvy: meteník, rožničky, brabanti nebo burátka a lákají tak k vyzkoušení.
Ve Společenském klubu v Mokrém se sešlo víc než 50 hostů. Knihu pokřtilo kromě autorky hned několik kmotrů. Patří mezi ně senátor JUDr. Miroslav Antl, ředitel Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Mgr. Tomáš Zelenka – autor průvodního slova v receptáři, vedoucí Vlastivědného muzea v Dobrušce Mgr. Vladimír Svatoň, malířka a spisovatelka PaedDr. Marta Pohnerová a její vnučky Klára a Bára Pohnerovy. Právě paní Pohnerová prozradila, že ve spolupráci s Dášou Honsnejmanovou chystají na příští rok další zajímavý projekt. Jeho realizace proběhne v Infocentru na Eliščině nábřeží v Hradci Králové.
Součástí křtu byl také prodej nové knihy a dalších titulů i upomínkových předmětů. Setkání v Mokrém bylo jako vždy velmi srdečné, milé a pohodové. K dobré náladě přispěla i hra na housle v podání Kláry Michlové. Výborné domácí občerstvení, připravené místními ženami dle receptů z receptáře, bylo chutným zakončením slunného dne.
 
Citace:
HONSNEJMANOVÁ, Dagmar. Mokerský receptář aneb Jak jsme jedli kdysi a jak jíme dnes. Hradec Králové: Dukase, 2018. 143 s. ISBN 978-80-905550-9-9. 
 
Kontakt na autorku: vsknihovna@mestodobruska.cz
Web knihovny: http://knihovna.obecmokre.cz/

verze pro tisk · PDF verze