Studijní a vědecká knihovna
v Hradci Králové
Photogallery On-line catalogue

Jak se rodilo nové dětské oddělení v broumovské knihovně

Autor: Marta Lelková
Vyšlo 12/2/2021 v čísle Ročník 31 (2021), Číslo 4, v sekci Prostory a vybavení knihoven

Boj s nevhodnými prostory svádí Městská knihovna v Broumově celá léta. Budova, ve které knihovna sídlí, stojí na náměstí v centru města, což je asi jejím jediným pozitivem. V prvním patře budovy je umístěna knihovna, v horních patrech jsou bytové jednotky. Vnitřní prostory knihovny vznikly spojením dvou bytů, což předurčuje členění knihovny do mnoha menších místností. Skladové prostory jsou minimální, knihovna nemá výtah. Soubor všech těchto faktorů dělá z knihovny nevyhovující zařízení.
Před třemi lety to začalo vypadat s novými prostory pro knihovnu nadějně. Město Broumov koupilo budovu, kterou hodlalo rekonstruovat. Celý proces se zasekl na zamítavém stanovisku stavebního úřadu k plánovaným úpravám.
A tak značná část mé práce vedoucí knihovny obnáší vykonávat funkci „designéra amatéra“ či „stavbyvedoucího“ ve stávajících prostorách. Neustále něco upravujeme, opravujeme, stěhujeme, měníme. Škoda, že naše regály a knihy nemají v sobě zabudované zařízení sledující pohyb v čase. Bylo by zajímavé vidět, odkud kam se za poslední roky přesunovaly. Zkrátka Pat a Mat v akci. Každá drobná změna nás potěšila, ale jenom na chvíli. Po letech improvizací a zlepšováků nám došly nápady i síly. Ukázalo se, že nějaké dílčí změny, výměna některých regálů, nové židle a drobné úpravy nám nepomůžou. Je potřebné komplexní řešení a je nutno pracovat s celou knihovnou, nebo alespoň s větším celkem. Vždyť i když to máme kolem sebe staré, malé, nevyhovující, ať to máme alespoň pěkné, čisté, s co nejlépe využitým prostorem. Před rokem jsme se proto rozhodli pustit do částečné rekonstrukce dětského oddělení. Dobu uzavření knihovny v čase covidu jsme využili na stavební úpravy – vyměnili jsme podlahovou krytinu, udělali sádrokartonové podhledy s novým osvětlením a elektroinstalaci, vyměnili topení. Druhou fází úprav bylo vybavení mobiliářem.
Musím zdůraznit, že rekonstrukce byla od samého začátku chápána jako dočasné řešení do doby, kdy budeme mít novou knihovnu. Takže žádné velké bourání, jenom maximální využití prostoru, který máme. Byla to výzva, protože jsme museli zohledňovat mnoho faktorů: omezené finanční prostředky, složité členění, požadavek na multifunkčnost prostoru atd. Potřebovali jsme někoho, kdo se na celý prostor podívá úplně jinak a uvidí možnosti, které my nevidíme. Začali jsme hledáním „chytré hlavy“, která to celé vymyslí. První volba padla na web Metodického centra pro výstavbu a rekonstrukci knihoven při MZK (www. https://mcvrk.mzk.cz/), kde jsme hledali inspiraci a tip na architekta.
Oslovila nás práce paní Ivy Machové ‒ interior & graphic designer (https://machova5.webnode.cz/). Věděli jsme, že ve svých projektech pracuje s vybavením z IKEA, což je poměrně levná varianta zařízení knihovny. To byla cesta pro nás. Od oslovení paní designérky až po hotový projekt šlo vše hladce.
Jaké kroky jsme museli před rekonstrukcí učinit? Mít jasno v tom, co chceme rekonstrukcí vyřešit, spočítat regálovou plochu na uložení knihovního fondu, ujasnit si rozsah rekonstrukce, mít představu o barevném ladění prostoru, respektovat původní ráz budovy atd. Poté následovala návštěva designérky na místě samém a představení našich vizí. Brzo byl na světě první návrh. Období pilování návrhu bylo nesmírně důležité. Paní designérka do návrhu vnesla svou představu prostorového řešení, navrhla materiály, vybavení, barevný koncept. Do našich komplikovaných prostor se musela část nábytku vyrábět na míru. Součástí projektové dokumentace byly i plány s rozměry pro truhláře. Vstupovat do návrhu jsme museli i my, protože jen my víme, jaké nároky máme na uspořádání fondu nebo jaké aktivity budou v prostoru probíhat. Musíme říci, že spolupráce s paní architektkou byla vynikající.
Zpracování projektu a nutné stavební úpravy byly financovány z rozpočtu zřizovatele knihovny, vybavení nábytkem bylo hrazeno z česko-polského projektu „Rozvíjíme společné zájmy“, do kterého se broumovská knihovna zapojila. Celá rekonstrukce stála asi 500 000 Kč. Nebyla to jednoduchá akce, ale výsledek se nám líbí. Nám knihovníkům se v nových prostorách lépe pracuje a od návštěvníků knihovny máme jenom pozitivní reakce.
Co říci na závěr? Jsme rádi, že se nám díky využití služeb designéra podařilo úspěšně proměnit dětské oddělení broumovské knihovny ke spokojenosti všech stran, a práci v něm si užíváme.
 
Kontakt na autorku: vedouci@knihovnabroumov.net

verze pro tisk · PDF verze